0114.jpg01OKLEVELa.jpgBárdossy címer MNG2.jpgBárdossy_Béla_családja.jpgBárdossy_család2.jpgCassovia_1617.jpgb_zoltán_és_családja.jpgbárdossy_aladár_riedinger_erzsi_esk_2.jpghzassgi_szerzds_4.jpglawnbg1.jpgsiofok.jpg

Bárdossy Zoltán

Bárdossy Zoltán jól jövedelmező mintagazdaságot hozott létre a településen. 

1909. szeptember 20-án Magyargencsen veszi feleségül a „környék legszebb leányát” hertelendi Hertelendy Laurát. (*1887. március 16 - †1978. október 29.)

Szenvedélyesen érdeklődött a múlt iránt, a családból ő volt az első, aki genealógiai kutatásokat végeztetett.

1937-ben bízza meg királydaróci Daróczy Zoltánt , hogy állítsa össze hiteles családfáját és igazolja a „bárdosi” előnév használatának jogosságát, mivel fiát, Pált 1938. augusztus 20-án avatják, mint testőrhadnagyot és mint jövendő tisztnek igazolnia kell úgy előnevét mint címerét. A kutatásba bekapcsolódik Schneider Miklós  főlevéltáros is.

Fennmaradt levelezésük, melyben végigkísérhetjük a kutatás teljes menetét, mitöbb a zsákutcákat is. 

A kutatás lassú menete feletti felháborodásában Bárdossy a Schneider Miklóssal való személyes találkozásakor e szavakkal illeti Daróczyt: „ … miért is nem élünk Texasban vagy még inkább valamelyik latin amerikai államban, mert ebben az esetben minden függőben lévő kérdést meg lehetne oldani. T.i. egy hatlövetüvel teljesen el lehetne intézni a Nemesi Évkönyv szerkesztőjét!”

Schneider saját véleményét is hozzáfűzi: „A magam részéről teljes mértékben meg tudom érteni ezt az óhajtását, sőt meg kell vallanom magam sem bánnám ha így lehetne, már csak örülni tudnék ennek!” 

Végül a kutatás sikeresen végződött és a 323.755/1940.II.a sz. M.Kir. Belügyminisztérium által kiállított bizonyítvány alapján, ősi magyar nemességét és a "bárdosi" előnévhez való jogát igazolta. 

Bárdossy Zoltán 1959. augusztus 3-án hunyt el: